Thursday, December 16, 2010

Macam mana nak tahu kalau perempuan suka kat kita?

"Macam mana nak tahu kalau perempuan suka kat kita?"

Itulah bunyi soalan yang diajukan oleh salah seorang officemate aku tadi. Dan membuatkan aku terasa ingin berkongsi jawapannya dalam blog aku ni. Saje je dia tanya kat aku sebab aku pon selalu tanya pendapat dia tentang hal hal camni from guys point of view.

Jawapan aku mudah...

"Ko kene tanya dia sendiri. Jangan berteka-teki. Sebab lain perempuan akan bagi reaksi yang berlainan kat orang yang dia suka"

Itulah jawapan yang dapat aku beri daripada perspektif aku sendiri. Untuk pengetahuan korang, khususnya kaum lelaki, memang takde satu jawapan konkrit yang boleh aku beri kepada soalan yang diajukan tu. Kat sini aku beri beberapa respon berbeza yang ditunjukkan oleh kaum perempuan bila diorang minat kat seseorang lelaki:

1) Yang pemalu

Ada perempuan yang sangat pemalu bila berdepan dengan lelaki yang dia minat. Biasanya mereka adalah jenis perempuan yang mungkin pertama kali jatuh cinta. Mereka tak berani langsung nak tengok mata orang yang dia minat. Dan kadangkala mereka akan mengelakkan bertembung mata dengan orang yang mereka minat, walaupun pada hakikatnya dia saaaaangat suka dekat lelaki tu. Tapi dalam hati mereka punyalah seronok bila dapat bertembung dengan lelaki yang dia minat. Dan mereka juga hanya akan 'usha' lelaki tu bila lelaki tu tak perasan yang dia sedang di 'usha'. Ajak dating? Sorry, mereka takkan mulakan dulu sebab mereka terlalu pemalu. Tapi kalau lelaki yang dia minat yang ajak dia dating, haaaaa.....dia akan rasa macam dunia ni dia yang punya!

Lelaki selalu salah sangka dengan type perempuan macam ni, diorang akan terfikir, "Eh, perempuan ni suka aku ke tak? Macam nak taknak je....".

So how do you guys should handle this type of gal? Well, to be a gentleman, you should start the conversation first. Mungkin akan mengambil masa untuk korang membuatkan dia selesa menegur korang, maklumla, orang baru belajar bercinta, but once they are comfortable, they will become the most loyal girlfriend you have ever had.

2) Yang main tarik tali

Ade perempuan yang macam ni. Diorang suka 'main tarik tali'. Maksudnya, diorang akan buat lelaki yang diorang minat tu 'kompius'. Kadang-kadang diorang akan tunjukkan respon yang baik, kadang kadang takde respon langsung. Tujuan mereka sebab nak tengok sejauh mana lelaki tu sungguh sungguh suka kat dia. Mereka tak mahu kehilangan lelaki tu, tapi tak mahu juga lelaki tu mendapatkan hatinya dengan cara mudah. Bagi aku, untuk handle perempuan macam ni, caranya: Pada peringkat awal korang teruslah usaha untuk mencuri hati dia, tapi kalau lama sangat main tarik tali tu, gertak je dia sikit. Suruh dia bagi kata putus. Tanya dia, "Awak nak ke taknak kat saya? Kalau taknak saya cari perempuan lain"...Ha, pada masa itu perempuan yang jenis main tarik tali ni mungkin akan gelabah. Time ni lah mungkin baru diorang berhenti main tarik tali, kalau diorang tak terlalu ego la....

3) Yang berani

This type of girl tak kisah untuk memulakan sesuatu perhubungan. Dia akan cuba sedaya upaya bagi hint kat lelaki yang dia minat bahawa dia memang minat lelaki tu, atau bagitau secara direct je yang dia suka kat laki tu. Untuk type girl yang berani ni, biasanya lelaki tak payah tanya, lelaki tu sendiri akan tahu yang perempuan tu suka kat dia.

Aku cadangkan guys supaya 'jual mahal' sikit pada mereka. Sikit je la, tak perlu terlalu mahal. Itu pon kalau korang pon memang suka kat diorang. Tapi kalau tak, please jangan bagi harapan kat diorang. Kawan biasa boleh. Tapi kalau korang bagi harapan kosong kat girl yang berani ni, dengan tujuan 'mengisi masa lapang', ini agak bahaya. Kenapa? Sebab biasanya perempuan yang berani ni jugak agresif. Dia boleh buat perkara yang tak terduga. Contohnya, mungkin diorang boleh 'serang' girlfriend korang atau buat fitnah yang bukan-bukan, siapa tahu? So be careful, dont mess up with them!

4) Yang ego

Ini mungkin sifat yang akan ditunjukkan pada golongan wanita yang sangat cun, berkarier, atau yang merasakan diri mereka 'high class'. Aku malas nak desribe pape pasal perempuan type ni, lagipun aku takde kawan yang type macam ni. Korang handle la sendiri ye...


So far itulah yang aku dapat describe tentang macam mana perempuan boleh bagi reaksi berbeza-beza bila diorang minat seseorang lelaki. Apa yang aku tulis ni hanyalah secara general, mungkin ade yang betul dan mungkin ade yang tak tepat. Sebab tu aku kata, kalau korang nak kepastian dari perempuan, takde cara lain sebenarnya, memang kene tanya. Kalau malu nak tanya kat tuan empunya diri, tanya je kawan baik dan orang yang rapat dengan dia. Sebab dalam dunia perempuan, seorang kawan akan tahu siapa yang di 'admire' oleh kawan baik mereka....

OKlah ...itu je yang aku mampu coret untuk kali ni...akhir kata dari aku,

Tanpa keberanian, mimpi takkan menjadi nyata... :)

Selamat Mendirikan Masjid! :)

54 comments:

  1. nk tanye sikit...btul ke kalo pompuan yg penah putus nie..payah sikit nk bg peluang kt org len...tlg jawab eh...

    ReplyDelete
  2. hmm...ade dua kemungkinan, samaada dia sangat susah terima, atau dia sangat mudah terima. kalau dia putus cinta sbb dia marah, dia akan susah nak buka hati dia, tapi kalau dia putus cinta sebab dia putus asa, mungkin dia akan terima je sape2 yg 'apply'...itu secara general la...Wallahu A'lam...(<--- ade gaya naka jadi doktor cinta tak? huhuhu)

    ReplyDelete
  3. ooh ok..pastu nk tanye macam mana nak tahu pompuan nk men2 kan laki2...kire pure2 suke pastu rejek laki dan melukan ati hati laki tu..tlg jawab yer Doktor cinta...he3

    ReplyDelete
  4. mak aiii....soklan...itu payah skit nak jawab. sbb ade yg pandai belakon. sbb pompuan sendiri pon slalu kne ngan laki. laki buat2 suka pastu reject. its all depends on individual, i guess. but if she really likes u, she will take good care of u. contohnya kalau u sakit, dia akan concern dan risau, and accept u wholeheartedly, walau apa pon kekurangan....

    ReplyDelete
  5. orait..err Doktor cinta..saye nk tanye,btul ke pompuan suke laki2 yg perfect...saye nie insan yg tak perfect...kalo senyap kate jual mahal..kalo layan kate kaki pompuan..semua pompuan yg kenal saye kate diorang tak caye saye nie single..padahal saye dh jujur..macam mana saye nk ader kekasih nie..hu3

    ReplyDelete
  6. seriously, most women suka org yg sederhana. xmacam laki yg suka pompuan yg sangat lawa, pompuan biasanya suka laki yg sederhana sbb kalau laki ensem sangat pon dia takut tergugat.

    u know sumthing, we are in the same boat. i dont think i deserve to give any advise, sbb saya pon same je...huhuhu...

    but as for me, there's nothing wrong for a guy to let the gorl know his feeling. seriously. and dats a gentleman. takkanla nak pompuan yg mulakan. lagipon, kalau dia reject pon, normalla bg laki kene reject. kalau pompuan kene rject lagi malu. so, u just let her know your feeling, slowly, maybe through friends.

    ReplyDelete
  7. ooh camtu eh,thanks...time kasih la krn sudi mendengar luahan ati seorang bdk yg byk peel nie..hahahaha...kalo ader sumur diladang,bule saye tumpang tgk,kalo ader umur yg panjang,bule berborak lg..he3

    ReplyDelete
  8. huhuh...no problem...ok, see u nxt time... :)

    ReplyDelete
  9. salam syer nk tnyer larr syer ni ader suke kt sowg prempuan tpi tkot nk kasi tau die yg syer syg sgt kt dye....tpi syer x tau la dia suke kt syer ker tidak....satu lgi prempuan yg syer suke nk dh break gan boyfren dye...sila jawap

    ReplyDelete
  10. macam mana nak rampas awek orang?

    ReplyDelete
  11. aq syok awek sorang nie tapi dier ade pakwe, balak dier dh r xleh pkai.kecian aku tgk awek sorang nie..x sampai aty den...ko ade idea x?

    ReplyDelete
  12. sye sgt2 teramat confius skg ni, sye ade sorg officemate pompuan yg baru break dgn bf die baru2 ni, 2 bulan lepas klu x slh..so skg ni sye tgh usha2 la kirenye...FYI,saye sgt2 terjatuh cinta kat die tp die mcm tarik tali je sampai kdg2 saye rase nak give up n pendamkan je cuz sye ni pemalu thp dewa huhu...ble bg ide x cmne nak wat

    ReplyDelete
  13. ,klo pompuan tu asyik hntar msj ayat2 cinta adakah tnda dy suka kite,sbb hp sy ni asyik penuh dgn ayat2 cinta..adoiii...klo btolh sy hnye angp dy kwn je...

    ReplyDelete
  14. confuis dalam cinta

    ReplyDelete
  15. Amboi wani.jd doktor cinta nampak.heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi wis...camne boleh tersampai ke blogku nih...doktor cintalah sangat...dah nak jadi doktor phd xmampu...ahahaha...klakar je...ntah eh pakai ke tak petua tu... :p

      Delete
  16. saya benci yg tarik tali.. hahaha.. waste time n money.. :p

    ReplyDelete
  17. sebab time is money.. :p n dont forget time is pahala n dosa.. :p hahha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul3,,hihi..lg sng g jumpe makayh tros..lg tmbh barakah,,huhu

      Delete
  18. Nak tnye .Penah ade pengalaman ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Not really...tulis berdasarkan pemerhatian dan gerak hati sendiri...sbb tu xsemua soklan saya jawab, sbb bukan tahu sgt pn...

      Delete
  19. temx yaa...sbb bg cdangan ni...insyaallah sye akn cba....

    ReplyDelete
  20. kak bleh x tya soalan cket...

    ReplyDelete
  21. nk tya Skt le x sya ad luahkn prasaan kt seorg llki ni tau ptu dye trs reject sya patu sya mta kpel lek tau patu dye kta dgn syrt patu sya tgu tau syrt tu patu sya suwoh kwn sya tya kt llki yg sya ska ne tau ptu dye kte ko jgn gngu hdp aq g aq x ska ko sbnrya hti sya rsa yg dye tkt nk brtrs trang ngan sya yg dye ska sya sya nk tya sbnrya llki ne suka sya atau x hrp blas .

    ReplyDelete
  22. kalau perempuan tegur kita mksudnya dia ska kta ka

    ReplyDelete
    Replies
    1. X jugak... Sbb prrempuan ni x bermakna klau die tegur kite die suke kite ye...

      Delete
    2. Lainlah klau die asyik tegur kite asyik nk suruh awk temankan die pegi mane2 ke ye...

      Delete
    3. Tgk jugak....kalau dia jenis yg pemalu.x kwn lelaki sangat tp bile dia yg mula2 tegur mungkin ya

      Delete
  23. Hurm tp klau die x tnye2... Camne? Buat kite tetunggu kat die and terasa mcm malu nk ckp lgi stu lgi mlu klau time die ckp xnk aku mcm mane...

    ReplyDelete
  24. tak bercinta sampai bila2 la aku camni...

    ReplyDelete
  25. Saya nak tanye skit...ade sorg prmpuan ni suke main tarik tali ngan sy..skjap ade skjap xder..tapi dia ade sorg kawan lelaki ni rapat ngan dia..sy tgok dia slalu jer brkpit2..sy tnye dia jwb bukan pakwe tp tman partner kjer jer..sy confius lah..plez jawab..urgent takot mlepas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perempuan xkn berkepit kalau dia x suka

      Delete
  26. mcm mane pulak nak tahu laki pmalu suke kat sseorg prmpuan nie? nak sgt infrmtion. jasamu amt dkeng.

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum amar hazwani, saya tertarik dgn penulisan awak berkenaan wanita yg pemalu tu. Saya sendiri tertanya2 sama ada saya ni sekadar bertepuk sebelah tgn ke & apa perasaan dia yg sebenarnya... Saya dh luahkn perasaan saya pd dia tapi dia nyatakn yg dia tidak mahu fikirkn hal2 ini kerana masih belajar (20an).. Saya hormati keputusannya. tapi slpas luahan saya itu, hubungan kami sbgai rakan tidak sperti dulu. Jika mesej yg saya hantar mungkin keesokan harinya baru dibalas atau pun tidak dibalas langsung.. Apa perlu saya menunggunya? Apapun terima kasih ye Amar Hazwani :)

    ReplyDelete
  28. kalau perempuan tu penyenyap macam mane

    ReplyDelete

  29. kak..leh ty sikit..?saya ada jatuh hati dengan perempuan..tp setiap kali dia minta saya tolong set hp dia,dia mesti mcm tak kasi saya tgk sms nya sedangkn saya takda niat nk baca..saya mmg ada hati kat dia tp saya juga hormat dia sebagai kawan..tp bila disaat saya pandang ke tempat lain dan duduk berjauhan,dia sekilas pandang ke arah saya tetapi saya buat2 mcm tak nampk..saya hantar sms kt dia setiap mlm..tp dia tak pernah nk bls..so sy just keep up hantar setiap mlm,dan ada kalanya saya sms awk marahkn saya ke? and then cepat2 balas, tak lah..saya pun bingung..kakak mungkin ada sedikit komen mengenai perangai gadis mcm ni..=)

    ReplyDelete
  30. ty skit!!..kalau ppuan yang sangat suka pd kita dan kita pun sngt cnta pdnya tapi bile cek keturunannya sume.. rasanya xssuailah n kita..... kalo kita putus hubungan dgn de..tindakan apa akan brlaku drnya???

    ReplyDelete
  31. Mostly perempuan x suka lelaki yg suka menunjuk2..bg mereka poyo je.Bersederhanalah.Agama pon jaga.Andai suka x pyh buang masa ajak bercinta.Kawen terus.Dia terima x terima itu blkg kira.Tp perempuan ni rase lebih confident utk terima seseorg tu bila lelaki tu melibatkn keluarga kedua2 belah pihak.

    Dri pengalaman sendiri n kawan2

    ReplyDelete
  32. knp
    pompuan x suka kat lelaki itu,tp dia x jgk mahu kehilangan lelaki itu
    smpi sgp lrg semua kwn pompuannya spy x rptkn diri dgn lelaki tue...

    ReplyDelete
  33. Kirimsalam ngan WANI

    ReplyDelete
  34. sya ada sesorang yg sya ska tpi ia tak tahu ??

    ReplyDelete
  35. nk tumpang tanya.....saya pernah bagitau pada seseorang gadis yg saya syg melalui sekeping kertas berbentuk love....tapi masa tu dia ade bf....skrg dia dh single....dan saya ni pemalu sikit...saya ada terserempak dgn dia di majlis perkahwinan kawan kami....tapi belum sempat saya nak tegur dia dh hilangkan diri....adakah dia tak suka saya atau dia malu? sb saya mengaku saya sendiri pon pemalu sgt2....tapi jujur saya cakap saya amat suka kat dia....apa yang harus saya buat?

    ReplyDelete
  36. Nie macam dari pengalaman je

    ReplyDelete
  37. Saye nk tanye saya kompius la ade sorang pompuan tu bila jumpa saya dye tutup mulut dye pastu dye mcm main tarik tali je

    ReplyDelete
  38. Tumpang tanya, macam mana kalau perempuan tu dia kate, 'dia malas nak text ngn siapa2 ? ' Adakah kita dh buat dia terasa annoying ?

    ReplyDelete
  39. awek aku pun sama bila masej selalu gaduh tapi jumpa ok. aku tak boleh putus dengan dia sebab aku dah jumpa bapak dia bagi tau aku suka anak dia. aku tak tau macam mana sekarang secara jujur aku masih sayang kat dia...

    ReplyDelete
  40. Boleh ke kalau kita membenarkan dua berkawan dengan lelaki lain apabila sudah ada dalam hubungan? Perlu ke kita marah and cemburu apabila dia melayan lelaki lain walau pun sudah menjadi milik kita ? Macam mana nak buat dia pandang kita seorang sahaja dan takkan ada lelaki lain di matanya ? How how harap balas T . T

    ReplyDelete
  41. Carik awek ni mcm carik keje la..kalo company tu nak, dia akan amek..kalo taknak apply tmpt lain..takyah buang mase..time is money..kite laki option byk..ni bapak aku ckp la

    ReplyDelete